BIOSAVE FONDACIJA NA KONGRESU O LIJEČENJU MATIČNIM ĆELIJAMA U MAJAMIJU

BIOSAVE FONDACIJA NA KONGRESU O LIJEČENJU MATIČNIM ĆELIJAMA U MAJAMIJU

Bio Save Fondacija je bila predstavnik regije na najvećem svjetskom kongresu o čuvanju i terapiji matičnim ćelijama koji je održan u Majamiju, SAD od 14.09.-16.09.2018. Fondaciju su predstavljali Predsjednik BioSave Fondacije gospodin Nebojša Petrović i medicinski direktor BioSave Fondacije dr Aleksandar Antović.  

Tokom tri dana kongresa predstavljena su najnovija dostignuća u terapiji matičnim ćelijama. Pored predavanja, proslavljena je tridesetogodišnjica prve terapije matičnim ćelijama iz pupčanika kojoj su prisustvovali prvi pacijent Matthew Farrow i doktorica koja je obavila prvu transplantaciju matičnim ćelijama dr Eliane Gluckman.

Mnogo mi je drago da imam priliku da pričam o krvi iz pupčanika, to je moja beba! - rekla je dr. Eliane Gluckman.

Matthew, tada 5-godišnji dječak je imao neizlječivu bolest Fanconi anemiju i jedini spas su mu bile matične ćelije koje je dobio od svoje sestre koja se rodila te godine. Mislim da mnogi doktori ne pojašnjavaju mogućnosti krvi iz pupčanika roditeljima koji očekuju prinovu dovoljno dobro koliko bi mogli. - rekao je Matthew.

Dr Gluckman je bila hrabri pionir koja je obavila prvu transplantaciju u bolnici u Parizu i zahvaljujući tome, Matthew je danas živ i bavi se edukacijom mladih parova o značaju čuvanja matičnih ćelija.  

Grafika sa ljudima uključenim u prvu transplantaciju matičnim ćelijama 

Na predavanjima su pored standardnih terapija(u koje danas ubrajamo i Fanconijevu anemiju) prikazana i najnovija istraživanja na polju liječenja matičnim ćelijama  raznih tumora, neuroloških bolesti i  infekcija. 

Neke od bolesti u kojima terapija matičnim ćelijama pokazuje odlične rezultate su autizam, cerebralna paraliza, dijabetes, multipla skleroza, infekcije raznim virusima(hepatitis B, Zika virus, HIV), tumori gastrointestinalnog trakta, tumori mozga i mnoge druge bolesti. 

Pored matičnih ćelija prikazane su mogućnosti liječenja drugim ćelijama koje se nalaze u krvi iz pupčanika kao što su monociti i NK ćelije tako da se svaki element iz krvi pupčanika iskoristi na najbolji mogući način. U najnovija dostignuća ubraja se i umnožavanje matičnih ćelija kojim će se svaki uzorak koji je prikupljen bez obzira na broj matičnih ćelija iskoristiti za brojne bolesti. 

Kongres je pokazao da je pred nama lijepa budućnost u kojoj će mnoge teške bolesti moći da se liječe matičnim ćelijama i da su matične ćelije budućnost medicine. 

Da bi cijeli proces uzimanja matičnih ćelija, obrade i kasnijeg korištenja bio po najvišim svetskim standardima brinu se ljekari iz akreditacione agencije AABB(American Association of Blood Banks) koji su bili partneri kongresa i sa kojima je BioSave Fondacija ostvarila uspešnu saradnju.

Sign In