Zbog cerebralne paralize Rade Šijak (11) iz Kovilja nije imao djetinjstvo kao njegovi vršnjaci, ali njegovi prvi samostalni koraci dokaz su da su čuda, ipak, moguća.

Rade je prvi put, pomalo nesigurno, stao na svoje noge lane, poslije prve terapije matičnim ćelijama u Kijevu, a ovog septembra, kad je krenuo u peti razred redovne škole, prvi put je u učionicu ušao svojim nogama, pun ponosa, srećan što ga svi drugari gledaju, pišu Novosti.

Majka Andrea kaže da je Rade rođen kao zdrava beba. Trinaestog dana po rođenju doživio je kliničku smrt, niko ne zna zašto. U drugoj godini su mu ljekari postavili dijagnozu: cerebralna paraliza, a u sedmoj i – “epilepsija”.

– Sve do odlaska u Ukrajinu Rade je jedino mogao da puzi kao beba, a ako i uspije da se uspravi, odmah je gubio ravnotežu i padao – priča dječakova majka Andrea. – Ako bismo ga uzeli za ruke i pokušali da šetamo kao što to mogu bebe koje tek prohodavaju, on je bukvalno visio na našim rukama. Srećom, Rade je potpuno mentalno zdrav, vrlo bistar dječak. Od prvog razreda ide u redovnu školu i odličan je đak.