Dr. Eldar Mehmedbašić, specijalista ginekologije i opstetricije iz Zavoda za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost “Mehmedbašić”, odgovara na pitanja koja su trudnice i porodilje postavile tokom webinara "Prenatalna dijagnostika" održanog 03. juna.


PITANJA I ODGOVORI

P: Na svakoj kontroli bebin stomak kasni 3-4 dana. Radila sam nipt, sve je do sada uredno. 34+4 tezina 2.050gr. Mišljenje? (Tamara)

O: Poštovana Tamara, nipt je kazao da je genetika bebe uredna tako da za taj aspekt ne trebate brinuti. Manji obim stomaka u odnosu na ostatak tijela može ukazivati na asimetrični zastoj u rastu ploda. Da bi se to razjasnilo, potrebno je da se prati količina plodove vode, protok kroz ateriju pupčane vrpce i D-dimer. Gledajući ukupno, beba je uredne težine.

 

P: Koje su sve indikacije za sekciju? (Altijana)

O: Poštovana Altijana, apsolutni razlozi za carski rez su: izrazito velika beba (makrosomija), beba okrenuta porpijeko, beba okrenuta zatkom, određene bolesti ploda zbog kojih se porod ne može završiti prirodnim putem, prijevremeno rađanje bebe. Također bolesti majke mogu biti razlog da se uradi carski rez.Postoji niz relativnih razloga gdje se može a i ne mora raditi carski rez. U tom slučaju odluku kako će Vas poroditi donosi ljekar u toku poroda.

 

P: Da li je ista prenatalna dijagnostika i kod blizanačke trudnoće? (Aldina)

O: Poštovana Aldina, metode prenatalne dijagnostike jednako se provode i kod jednoplodne trudnoće kao i kod blizanačke trudnoće. Specifičnosti su što se neinvazivni prenatalni test npr. Harmony ne može raditi analize na polnim hromozomima kod blizanaca, a kod jednoplodne trudnoće to može. Svi ostali principi su jednaki (genetski sonogram ili kombinovani skrining ili NIPT, i u slučaju da je to potrebno-rana amniocenteza).

 

P: Da li je vrijednost d dimera u 37.sedmici trudnoce 1300 normalan? Pardon, zaboravila sam napisati 1 300 ng/ml. Jos jedno pitanje, kako tretirati ranu od epiziotomije? (Nevena)

O: Poštovana Nevena, vrijednost D-dimera u trećem trimestru može ići do 1700ng/ml tako da je Vaš trenutni nalaz uredan. Higijena rane:tuširanje mlakom vodom, pranje pH neutralnim sapunom, upotreba isključivo komotnog pamučnog veša, slijediti upute ljekara ako je potrebno „skidanje“ konaca. Voditi računa da je probava regulisana jer tvrda stolica može učiniti da rana bude bolnija nego što bi trebala biti.

 

P: Pozdrav, Da li je zabrinjavajuće odudaranje datuma posljednje menstruacije i ovulacije sa razvojem ploda na ultrazvuku? Na osnovu ultrazvuka beba "kasni" 10 dana. U pitanju je rana trudnoca, 9. Sedmica (Neira)

O: Poštovana Neira, ako menzesi inače nisu regularni, velika je vjerovatnoća da se realna starost trudnoće i starost trudnoće prema zadnjem mezesu ne podudaraju. Zato se kao relevatno uzima vrijednost koja je izmerena ultrazvukom. Vaša je trudnoća je mlađa 10 dana.

 

P: Šta se dešava u maternici nakon 42 NG pa postaju nepovoljni uslovi za život ploda? Unaprijed hvala (Fatima)

O: Poštovana Fatima, dolazi do starenja posteljice koja je zajednički organ majke i bebe. Zbog toga beba dobija sve manju količinu kiseonika i hranjivih materija što povečava rizik da u toku poroda dođe do incidentnih situacija koje mogu ugroziti zdravlje i život bebe. Zbog toga je pravilnije porod završiti do 40 nedjelje trudnoće. Prije toga jako je bitno da se pravilno izračuna da li se stvarno radi od 42 nedjelji trudnoće ili je trudnoća nešto mlađa. To moraju odrediti ljekari.

 

P: Prije trudnoce sam imala miomektomiju, da li je moguć prirodni porod ili je carski nužan? Unaprijed hvala. (Elma)

O: Poštovana Elma, ako se miom nije nalazio direktno u mišiću materice, moguć je porod prirdonim putem, a ako je rezan mišić materice prilikom vađenja mioma, tada prirpdan porod može biti rizičan, pa se zbog toga razmatra porod sa carskim rezom.

 

P: Vrijednosti sa zadnjeg ultazvuka od 1.6.2020 BDP 94/315 FEMUR 72 ABD 335 Posteljica gr II. 38 sam nedelja. Termin 18.06. Tezinu bebe mi nisu rekli. Da li su ove vrijednosti normalne i uredne ? Sta tacno znaci ovo za posteljicu? Otvorena sam 1,5cm. Da li ce porod brzo? Hvala na divnom predavanju. (Nada)

O: Poštovana Nada, neobično je da nije izmjerena masa bebe s obzirom da su urađena sva mjerenja koja su potrebna da se odredi masa bebe. Okvirno mi se čini da su ovo uredne mjere i da odgovaraju za terminsku bebu. Prirodno je da posteljica stari kako se približava zvanični termin poroda. Ovaj nalaz je uredan. Vi ste otvorena 1,5cm, potrebno je da dobijete bolove kako bi nalaz dodatno napredovao. Prema ovome za očekivat je da će se to uskoro dogoditi. Sretno na porodu!

 

Dr. Eldar Mehmedbašić