Cerebralna paraliza utječe na kretanje mišića i koordinaciju, ona je vodeći uzork funkcionalne i razvojne invalidnosti djece. Iako utječe na funkciju mišića, cerebralna paraliza je zapravo neurološki poremećaj uzrokovan oštećenjem dijelova mozga koji kontrolišu ove funkcije.

Najnovija studija Monash Instituta u Australiji utvrdila je da matične ćelije iz krvi pupčanika koje su uzete na porodu, te ubrizgane u roku od 12 sati od rođenja nazad u tijelo, mogu spriječiti oštećenje mozga nastalo zbog nedostatka kisika. U daljem istraživanju, naučni tim će ispitati koji tip matičnih ćelija ima najveći uticaj na popravak oštećenja mozga, a očekuju da će ovo otkriće dovesti do velikog kliničkog ispitavanja dajući krv iz pupčane vrpce bebama sa velikim rizikom od cerebralne paralize.

Nedavno je pokrenut Centar za pomoć. CerebalPalsyHelp.org je stranica gdje roditelji koji imaju djecu oboljelu od cerebralne pralize mogu saznati za nove tretmane. Roditelji ovdje mogu naučiti više o ovom stanju te dobiti informacije o raspoloživoj pomoći. 

Za više informacija o rezultatima istraživanja i liječenja posjetite www.cerebalpalsyhelp.org