Do sada smo zahvaljujući izvanrednim sposobnostima matičnih ćelija bili u prilici da svjedočimo nastanku srca koje otkucava, dušnika i mokraćnog mjehura. Sada su istraživači napravili još jedan važan pomak u nauci matičnih ćelija, a to je da su pokušali stvoriti „mini mozak“ od matičnih ćelija.
 
Naučnici su stvorili tzv.“cerebralne organoide“ pomoću matičnih ćelija. Ove strukture veličine graška su građene od moždanog tkiva, i mogu pomoći istraživačima u proučavanju razvoja mozga i poremećaja koji se javljaju u prvim stadijima razvoja života. Organoidi, kako su opisani u časopisu Nature, su slične građe kao i mozak 9-10 sedmičnog embriona, prema navodima voditelja studije Madeline Lancaster, istraživača na Institutu za molekularnu biotehnologiju Austrijske Akademije Nauka u Beču.

Istraživači smatraju da je ovaj mini mozak odličan model za proučavanje neuroloških bolesti i poremećaja mozga, kao što su autizam ili shizofrenija. Lijekovi protiv moždanih oštećenja također bi se mogla testirati na ovaj način. Međutim, do formiranja cijelog mozga ili zamjenskog tkiva za oštećena područja mozga leži ogroman put, naglasili su naučnici.

Izvor: http://www.cnn.com/2013/08/28/health/stem-cell-brain/index.html