PRVO REVOLUCIONARNO ODOBRENJE

PRVO REVOLUCIONARNO ODOBRENJE

Matične ćelije iz krvi pupčanika kao nada medicine 21.vijeka

Dana 17. aprila 2023, FDA (Američka Agencija za hranu i lijekove) je dala odobrenje za proizvod kompanije Gamida Cell „Omisirge“ (poznat i kao omidubicel ili NiCord). Ovo je prvo odobrenje od strane FDA za "prošireni" (ekspandirani) proizvod od krvi iz pupčanika, što znači da broj matičnih ćelija u krvi iz pupčanika više nije ograničenje.

Matične ćelije iz krvi pupčanika koriste se u medicini za liječenje preko 80 različitih bolesti kao što su leukemije, limfomi i anemija srpastih ćelija više od 30 godina. Takođe je dokazano da u oblasti regenerativne medicine primjena matičnih ćelija iz krvi pupčanika donosi kliničku korist pacijentima. Više od 60 000 pacijenata je liječeno krvlju iz pupčanika.
Matične ćelije su nada medicine 21. vijeka.

Preko 3.000 studija u različitim oblastima trenutno je u toku širom sveta kako bi se otkrio potencijal matičnih ćelija. Krv iz pupčane vrpce je izvor najmlađih, najmoćnijih i lako dostupnih matičnih ćelija. Takođe se može lako prikupiti pri rođenju i sačuvati u banci kako bi se koristila kasnije u životu.

Zbog činjenice da je broj matičnih ćelija izolovanih iz krvi pupčane vrpce ograničen, kritičari su često isticali da je prosječna jedinica krvi iz pupčane vrpce dovoljna samo za pacijente težine do 40-50 kg. Kao rezultat toga, mnogi ljudi su odlučili da ne sačuvaju krv iz pupčanika za svoju porodicu ili je doniraju u javne banke. Revolucionarna odluka FDA za odobravanje proširene krvi pupčanika ukazuje da ovaj prigovor više nije validan.

Umnožavanje hematopoetskih ćelija bio je Sveti gral hematologije - ideja koju, uprkos mnogim pokušajima tokom decenija, niko nije uspeo da sprovede. Odluka FDA pokazuje da je krv iz pupčanika dostigla tačku u kojoj broj ćelija više nije bitan. Štaviše - umnožene ćelije iz krvi pupčane vrpce mogu brže da regenerišu hematopoetski sistem nakon transplantacije. To može značiti šire uvođenje ove metode u kliničku praksu – kaže dr Tomasz Baran, potpredsednik FamiCord grupe.

dr Tomasz Baran, potpredsednik FamiCord Group

Šta je tačno „Omisirge“?

Omisirge je značajno modifikovana alogena (donorska) terapija ćelijama iz krvi pupčanika kako bi se ubrzao oporavak neutrofila (podskup bijelih krvnih zrnaca) u tijelu i smanjio rizik od infekcije. Proizvod je namijenjen za upotrebu kod odraslih i pedijatrijskih pacijenata starijih od 12 godina sa malignitetima krvi planiranim za transplantaciju krvi pupčane vrpce nakon liječenja kao što je zračenje i/ili hemoterapija. Omisirge je namijenjen pacijentima koji ne mogu da pronađu odgovarajućeg donora za transplantaciju. Trenutno, kada onkolozi za transplantaciju ne mogu da pronađu potpuno kompatibilnog donora koštane srži, oni često biraju haploidentičnog ili polupodudarnog donora koštane srži umjesto jedinice krvi pupčanika. Sada je proširena krv iz pupčanika takođe opcija.

U kontekstu odobrenja FDA za naprednu ćelijsku terapiju, proširena krv pupčane vrpce sada se pridružuje redovima CAR-T terapija i nekoliko genskih terapija za nasledne poremećaje. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti proširenu krv pupčane vrpce odobriti i EMA u Evropi, komentariše dr Francisco Santos, direktor proizvodnje i razvoja, FamiCord Group.

Rak krvi je oblik maligniteta uzrokovan nekontrolisanim rastom ćelija u krvi, narušavajući sposobnost krvnih zrnaca da obavljaju svoje normalne funkcije. Ovaj abnormalni rast ćelija često počinje u koštanoj srži, koja se sastoji od matičnih ćelija koje se formiraju u različite vrste krvnih zrnaca sa specifičnim funkcijama u tijelu. Prema SZO, u Evropi je svake godine bilo oko 320.000 novih slučajeva oboljelih od raka krvi. Rak krvi može biti fatalan, sa različitim stopama preživljavanja na osnovu više faktora, uključujući specifičan tip dijagnostikovanog raka krvi. Ova vrsta raka takođe može izazvati ozbiljne i štetne posljedice po tijelo i dovesti do simptoma kao što su umor, bolovi u kostima i zglobovima, noćno znojenje, infekcije, slabost, gubitak težine i groznica.


Transplantacija matičnih ćelija je uobičajeni tretman za rak krvi. To uključuje primjenu zdravih matičnih ćelija kako bi se obnovila normalna proizvodnja i funkcija krvnih ćelija kod pacijenta. Jedan izvor zdravih matičnih ćelija je krv iz pupčane vrpce. Generalno, prije nego što dobije ovu vrstu transplantacije, pacijent će proći seriju tretmana u cilju uklanjanja sopstvenih matičnih ćelija i pripremu tijela za nove matične ćelije. Ovaj proces može uključivati podvrgavanje terapijama kao što su zračenje ili hemoterapija, od kojih oba mogu oslabiti imunološki sistem pojedinca. Kao rezultat toga, čest i ozbiljan rizik ovog tretmana je pojava teških i ponekad smrtonosnih infekcija.


FamiCord Group je najveća banka krvi iz pupčanika u Evropi i treća najveća banka krvi iz pupčanika u svetu. Prisutni u 31 zemlje direktno i indirektno, sa 15 laboratorija, skladište više od 860 000 uzoraka krvi i tkiva pupčanika. Predstavnik FamiCord grupe za Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju je Bio Save Group. Kvalitet usluge FamiCord-a dokazuje preko 4500 pacijenata lječenih matičnim ćelijama. Naši klijenti mogu biti sigurni da se materijal koji nam je povjeren čuva u stabilnoj banci od međunarodnog značaja.

Tomasz Baran, Management Board Vice-President; Frances Verter PhD, CEO of Parent's Guide for Cord Blood Foundation USA; Nebojša Petrović, Predsednik Bio Save Fondacije

Izvor:
https://parentsguidecordblood.org/en/news/1st-fda-approval-omisirge-expanded-cord-blood
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-cell-therapy-patients-blood-cancers-reduce-risk-infection-following-stem-cell

Sign In