Liječenje oštećenog srca postalo je više od otvaranja začepljenih arterija u laboratoriji za kateterizaciju srca u bolnici Pepin Heart u Tampi, Florida. Dr. Charles Lambert i njegov tim ubrizgavaju matične ćelije direktno u specifična područja u oštećenom srčanom tkivu.

„Znamo gdje se nalazi odgovarajuće tkivo, koji se dio srca grči i ima žive ćelije“, objašnjava on. Pronalazak takvog tkiva počinje sa stvaranjem mape srca koja identifikuje područja srca gdje je protok krvi maksimalan.

„Nakon što je mapa završena, obavi se oko dvadeset ubrizgavanja u odgovarajuće područje u tkivu“, kaže Lambert.

Ovo je dio eksperimentalnog kliničkog ispitivanja za koje se Sheila Allen nada da će pomoći oporavku njenog srca. Manje od dva sata nakon što je dočekala najmlađe unuče, jedan od njenih unuka odvezao ju je u hitnu pomoć, jer nije mogla disati.

Bila je šokirana kad su joj doktori rekli da joj srce pumpa manje od pola onog što bi trebalo.

„Nakon svega što se desilo, shvaćam da sam primjetila da imam simptome, ali sam odlagala da bilo šta uradim jer sam bila prezaposlena, stara, imala sam višak kilograma“, priznaje. Sheila, kao i mnoge druge žene, ignorisala je upozorenja kao što su umor, kašljanje i zadihanost – pogotovo u ležećem položaju.

„Kašljanje me je posebno začudilo jer nisam bila zagušena, ali nisam mogla ležati na leđima u krevetu bez podrške četiri ili pet jastuka“, objašnjava.

Slično balonu koji napunjen s previše vode, srčani mišić je izdužen, istanjen i toliko slab da može pumpati samo mali dio krvi koji se nalazi u komorama ostatku tijela. To uzrokuje izlijevanje tečnosti u druge organe i dijelove tijela kao što su pluća i noge.

Već oko deset godina kardiolozi pokušavaju ojačati srčani mišić korištenjem matičnih ćelija i nadaju se da bi novi preokret mogao učiniti tretmane uspješnijim. Osim korištenja srčane mape, matične ćelije su drugačije. Umjesto da se uzimaju od pacijenta, koriste se matične ćelije donora, koji su u ovom slučaju studenti medicine.

Još jedna ključna razlika u ovoj studiji je i tvorac produkta, firma Mesoblast, koja dozvoljava ljudima poput Sheile, koji pate od srčanih bolesti iz nepoznatih razloga, da također učestvuju u studiji.

Klinička ispitivanja koriste mlađe ćelije u oko pedeset centara širom svijeta. „Matične ćelije su dobro očuvane, tako da su savršeno žive i zdrave kad ih treba primjeniti u liječenju pacijenata“, kaže Lambert.

Nuspojave u ranijim studijama uključivale su smanjenje krvnog pritiska, krvarenje i skupljanje tekućine oko srca.

„Bilo je kao da sam imala još jednu kateterizaciju srca“, Sheila objašnjava da su njene nuspojave bile minimalne. „Tri dana nakon procedure otišla sam na putovanje avionom.“

Energija joj je omogućila da provodi više vremena sa porodicom i da promatra odrastanje najmlađeg unučeta.