Pacijent je postao prvi britanac koji je primio eksperimentalni tretman matičnim ćelijama, sa ogromnim potencijalom za spašavanje vida znatnog broja ljudi.

Do decembra, doktori će znati da li je pacijentica, koja pati od  senilne makularne degeneracije, povratila vid usljed uspješne operacije, koja je izvršena na Moorfieldovoj očnoj bolnici u Londonu. U narednih 18 mjeseci, 10 pacijenata će biti podvrgnuto ovom tretmanu.

Transplant uključuje očne stanice, zvane retinal pigment epithelium ( pigmentirani sloj mrežnjače ), izvučene iz matičnih stanica i odgojene u laboratoriji, koje mogu biti postavljenje iza mrežnjače.

Potencijal je ogroman. Iako pacijentica ima '' mokri '' oblik makularne degeneracije, doktori vjeruju da ovaj tretman može biti efektan i na '' suhu '' formu, te na taj način pomoći većini, tj. oko 700, 000 oboljelih.

 Ova operacija svakako predstavlja znatno uzbudljiv momenat za 10- godišnji londonski Projekat za liječenje sljepila, suradnju bolnica, UCL Institut za Oftamologiju i Nacionalni Institut za zdravstveno istraživanje.

Prof. Pete Coffey, te ostali osnivači Londonskog Projekta smatraju da je ovo od početka obećavajuće istraživanje, te da nebi radili na istom da nisu vjerovali u uspjeh. Oni se nadaju da bi ovo mogla postati rutinska procedura za ljude koji su pogođeni gubitkom vida, što je upravo učestal problem kod strarih ljudi.

'' Ova procedura svakako ukljućuje operaciju, ali ono na čemu mi nastojimo da postignemo jeste da je upravo učinimo jednostavnom poput operacije mrežnjače, '' izjavio je Pete Coffey te nastavio :

'' Vjerovatno će trajati od 45 minuta do sat vremena. Ono što bismo mi mogli uraditi jeste da tretiramo znatan broj ovih pacijenata. ''

Tim je u ovoj fazi ispitivanja izabrao ljude sa dramatičnim gubitkom vida, kako bi se uvjerili da li ova eksperimentalna terapija matičnim ćelijama u biti može povratiti vid.

'' Postoji mogućnost povratka vida,'' izjavio je Coffey. Cilj transplanta jeste da se povrate podupiračke ćelije, tako da vidljivi dio oka nije pogođen onime što će postati neizmijerno tiksična okolina, uzrokojući pogoršanje te gubitak vida.