Snežana Malešev, patronažna sestra i direktorica Centra za trudnice “Bebologija”, odgovara na pitanja koja su trudnice i porodilje postavile tokom webinara "Priprema za odlazak u porodilište" održanog 22. aprila.


PITANJA I ODGOVORI

 P: Mene zanima postoji li neka bitna razlika izmedju priprema za prirodni i carski rez? (Dženana)

O: Za boravak u porodilištu je priprema ista, sadržaj torbe. 

 

P: Da li postoji mogucnost da se pokrene sluzni čep, da pukne a da mi to i ne osjetimo ? I da se pri tome zbog nedostatka amnio vode ugrozi bebino stanje? (Alisa)

O: Ispadanje krvavo-sluzavog čepa kod prvorotke ne znači početak porođaja, već najavu. Prskanje vodenjaka svejedno da li je potpuno ili djelimično neće zanemariti sigurno ni trudnica koja nije informisana o znacima početka porođaja. Isticanje tečnosti za koje trudnica ne zna da li je nevoljno mokrenje ili nešto drugo će je dovesti do porodilišta.

 

P: Da li je strah i panika od bolova indikacija za c sekciju? (Altijana)

O: Draga Altijana, to procjenjuje akušer. Veoma su rijetke situacije kad trudnica koja je željela trudnoću, uz sve edukativne sadržaje koji su danas dostupni i poverenje u svog doktora, nije spremna da krene na prirodni porođaj.

 

P: Ako trudnocu vodimo privatno kod ginekologa, kada je idealno da se prvi put javimo u željeno porodilište?  (Arijana)

O: U 35. nedjelji bi trebalo da se javite u porodilište na prvi pregled. Tada se počinje sa praćenjem CTG nalaza. Doktor će odrediti ritam kontrolnih pregleda do porođaja.

 

P: Ako mlijeko kasni, šta s prehranom bebe tada?

O: Kad kažemo “Kasni” mislimo javlja se u toku 72 sata. Vi ćete bebu stavljati na grudi iako mlijeko nije krenulo, to je stimulacija mlijeka. Beba će dobti u porodilištu dohranu do tad. Važno je da razumijete da su to male količine mlijeka, prvi obrok je od 5ml -10ml. Dok krenete kući mlijeko će krenuti, samo ne razmišljajte koliko imate mlijeka, prepustite se sreći što hranite dijete. Vaša opuštenost će pomoći da mlijeko krene.

 

P: Šta znači ruptura cervicis I.dex.sutt. uz to sam imala i epiziotomiju I.dex. 2 mjeseca nisam mogla sjesti, sad sam opet trudna i jako me strah... (Munira)

O: Znači da je došlo do pucanja grlića tokom porođaja. Događa se kad je porođaj rapidan (brz), kad je krupna beba. To ne znači da će i svaki slijedeći porođaj biti završen sa istim iskustvom. Popričajte o tome sa svojim ginekologom.

 

P: Imala sam dvije inseminacije i doktor je rekao da je grlić jako tvrd, da je jedva prošao kateterom, da li to utiče na način poroda? (Amna)

O: Grlić se tokom trudnoće priprema za otvaranje. On omekšava, i pod dejstvom hormona se otvara kad je beba spremna da krene napolje. Kod nekih trudnica se javlja rigidnost koju na porođaju prate babica i akušer, i procenjuju da li će se vršiti samo manuelna dilatacija ili će se primjeniti neko od pomoćnih farmaceutskih sredstava. U nekim situacijama je to indikacija za carski rez.

 

P: S obzirom da u vrijeme COVID nemaju psihofizičke pripreme u domovima zdravlja, da li preporučujute neke stranice ili klipove, na kojima možemo naučiti tehnike disanja od početka kontrakcija? (Lejla)

O: Pratite, naravno, dobro je znati tehnike disanja. Možete pratiti naše buduće webinare, obrađivati ćemo i tu temu.

 

P: Koliko dugo vremenski od poroda pa do uspostavljanja dojenja počinje lučenje mlijeka, jer obično prvorotke odustaju od dojenja jer "nemaju dovoljno mlijeka"? (Amela)

O: Mlijeko kreće u toku 24-48-72 sata. Može da se dogodi u iznimnim situacijama i petog dana od porođaja. Ono što je važno da znate, nema odustajanja. Beba se stavlja na grudi i kad mlijeko nije krenulo, to je najbolja stimulacija i to često u toku dana, dovoljno je par minuta, ali 10-12 puta na dan. Proces uspostavljanja laktacije traje dva mjeseca. Ne odustajte.

 

P: Kad je preporuka da se prekine sa dojenjem bebe? (Senka)

O: Kad su beba i mama spremne za to. Idealno bi bilo da dojite u prvoj godini. Ako bebi i vama odgovara, dojite i tokom druge godine. Samo vas molim da ako budete dojili kraće nego što ste planirali ne budete razočarani. Vaša beba je dobila odličan zamajac za svoje zdravlje, budite ponosni na sebe koliko god ste dojili.

 

P: Sa koje strane je najidealnije da je beba okrenuta prilikom porodjaja?Da li je istina da je to glava u dnu, ledja lijevo, nogice desno jer je tada lice pravilno okrenuto? (Amela)

O: Beba zauzima za nju najidealniji položaj za prolazak kroz porođajni put. Na to ne možemo utjecati, doktor prati i procenjuje kako će se završiti porođaj.  Beba nepogrešivo zna šta je odgovarajuće. Položaj koji ste opisali je najčešći.

 

Snežana Malešev