SRCE OD MATIČNIH ĆELIJA!

SRCE OD MATIČNIH ĆELIJA!

Problem koji se stvara prilikom potrebe za organima je  ustvari njihova nedostupnost. Ljudska bića trebaju svoje organe, a kada osoba umre njihovi organi obično nemogu da se koriste. Trenutno oko 4, 154 ljudi čeka na transplantaciju srca u Americi,a mnogi od njih neće preživjeti i dočekati taj dan.  Glavni problem je deficit donora spremnih da doniraju svoje organe, a trenutno ne postoji način proizvodnje ljudskog srca…. tačno?

Istraživači iz Massachusetts - a u Centra za regenerativnu medicinu i Harvard medicinske škole su pronašli način da to promjene — tim je uzgojio srce koje  kuca u laboratoriji. Prvenstveno, naučnici su kreirali 3-D segmente srca od biološkog materijala. Ove gradivne strukture nisu imale ćelije srčanog mišića, ali su  formirale dobru osnovu na kojoj se srčano tkivo moglo razvijati. Sada, tim iz Massachusettsa je preuzeo ovaj  koncept i kombinirao ga sa matičnim ćelijama da bi dobio fantastične rezultate. Održiv transplant ljudskog srca je težak posao.

Osnovni razlog, pored nedovoljnog broja donora, jeste zamjensko srce koje možda nije kompatibilno sa pacijentovim organizmom, što može rezultirati odbacivanjem organa.

Dok je nemoguće odstraniti sve strane djelove donorovog srca, bioinžinjersko srce je sasvim druga priča.

 “ Naš sljedeći korak je da osmislimo metodu kojom ćemo postići da se generiše veći broj kardio ćelija,” rekao je Jacques Guyette, biomedicinski istraživač  u centru regenerativne medicine i glavni autor ovog studija.

Srce od matičnih ćelija

Za svrhu studije, istraživači su uzeli 73. ljudska srca koja su bila nepodobna za transplantaciju i izuzeli su donorske ćelije, efektivno preventirajući da ih domaćin odbaci.  Istraživači su ostavljeni sa segmentima koji nisu sličili  3-D printanim segmentima. Nakon toga oni su reprogramirali pacijentove ćelije kože u pluripotentne  matične ćelije, koje imaju mogućnost da se transformišu u bilo koji tip ćelije u tijelu. Istraživači su inducirali matične ćelije da se djele u dva tipa srčanih  ćelija, koje su rasle bez poteškoća, u odgovarajućim nutrientima.

Nakon dvije sedmice, ćelije su postale nerazvijeno kardi- tkivo, koje kada se stimuliše električnim impulsima, počne da kuca. Ovo je uspjeh sam po sebi, najvažnija karakteristika srca  je da pacijentovo tijelo prihvati srce s obzirom da se radi o ćelijama koje su poznate tijelu.

Izvor : http://www.iflscience.com/health-and-medicine/beating-human-hearts-grown-laboratory-using-stem-cells-made-skin

Sign In